Tilbage

Tilmelding:

Senest 15. juni kl. 12.00

Ansøg:

Via Info@orbivraa.dk. I tilmelding skrives omkring 10 linjer hvor du fortæller om hvem du er og hvorfor du vil deltage.

Overskrider antallet af tilmeldte 23 personer, vil deltagere blive udvalgt på baggrund af motivationsbeskrivelse

Pris:

Deltagelse på skolen koster 500 DKK.

Faciliteter:

Alle måltider er organiseret og tilberedt i fællesskab. Deltagere sover sammen på gården i værelser (på madrasser) med 3-6 mennesker pr. værelse. På gården er der et fælles toilet med brusebad. Du er også velkommen til at tage et telt med, hvis du ønsker at sove udenfor. Gården ligger tæt på skoven og Gram Å, hvor man kan fiske og tage en kold dukkert. I laden er der arbejdsrum, værksted og sauna.

 

Transport:

Du skal selv stå for transport til gården. Man kan tage toget til Vamdrup station, eller ankomme i bil. Fra Vamdrup station findes der mulighed for flextur med Sydtrafik

Vejledere:

Peter Møller Rasmussen
Ph.d.-studerende, Institut for Bygningskunst, By
og Landskab, Det Kongelige Akademi

Hans Peter Dinesen 
Art Director, Dinesen

Askan Moltke Johansen
Arkitekt

Anna Heidenheim Gerstoft
Arkitekt

Rebecca Rohde-Frisk
Arkitekt

Morten Birk
Arkitekt og Lektor, Institut for Arkitektur Bygningskunst og Kultur, Det Kongelige Akademi

Henrik Oxvig
Arkitekt og Lektor, Institut for Arkitektur, By og Landskab, Det Kongelige Akademi

Foreningen ORBI

Geofilosofi – ORBIs HUS Del 2

Tidsrum:

14 – 27 juli 2025

Hvor:

Vrå, Sønderjylland

Pieter Bruegel den Ældre, The Beekeepers, 1568.
’Den, som ved hvor reden er, han ved det. Den, som stjæler den, han har den.’

Leveren var mere brun end alt andet brunt i Verden, Milten kom tilsyne blaa og skimlet som Natten og Mælkevejen. Og der var mange flere skære Farver, blaa og grønne Indvolde, teglstensrøde og okkergule Dele.
Alle Østerlands frodige, raa Farver; gult som Ægyptens Sand, turkisblaat som Himlen over Evfrat og Tigris; alle Orientens og Indiens ublu Farver blomstrede ud midt i Sneen under Rakkerens skidne Kniv.

— Johannes V. Jensen, Kongens Fald

Deleuze og Guattari hævder, at ‘al filosofi er geofilosofi'(1): Al filosofi er geofilosofi i kraft af tankens grundlæggende afhængighed af jorden og dens kontingens. Jorden går forud for enhver konstruktion og ethvert koncept, ikke bare som grund, men også som anledning. Jorden er den primære, destabiliserende og forstyrrende understrøm til al tanke og subjektivitet. 

I geofilosofien er jorden ikke noget fundament. Den er alt andet end en stabil, passiv eller fast grund, og dermed former og forstyrrer den subjektiviteten aktivt: Jordens mangefold af kræfter, dynamiske og ustyrlige, er foldet ind i enhver skabelse. Jorden er naturen uden Natur. Og den skinner og tynger i alle ting, som tilhører den.

Jorden lyser i Van Goghs solsikker, og den skinner i hans menneske-solsikke i et uendeligt hav af små, gule kommaer (2). Den viser sin myldrende forbundethed i Dürers tidsler (3), og den tynger med sin plumpe overflod i Brueghels bistader.

Hvis jorden ikke er noget objekt, men derimod strømme, bevægelser, intensiteter og forbindelser, der overskrider alle individuelle perspektiver, hvordan skulle så et glat subjekt kunne stå i forhold til den? 

Og hvis der intet objektivt er ved jorden, hvorfor skulle den så skinne på samme måde i to forskellige ting?

(1) Deleuze, G & Guattari, F, What is Philosophy, New York: Columbia University Press. 1996.

(2) Ibid.

(3) Ibid.

At tilhøre jorden sker hver gang på en ny måde: Det er altid en konkret begivenhed. Geofilosofien beskæftiger sig således ikke med tænkning som mønstre af en allerede givet abstraktion, og lige så lidt beskæftiger den sig med geografien som ‘kontekst’ eller et afgrænset område. Hverken filosofien eller jorden er givet på forhånd, men skal konstrueres – under hinandens indflydelse.

Hvis Deleuze og Guattaris geofilosofi kan bidrage til at få os ‘ned på jorden’, så er det derfor, paradoksalt nok, ned på en jord, som vi endnu ikke kender. (4)

På dette års sommerskole stikker vi hånden i den hvepserede, som er geofilosofien. Vi overvejer, hvordan ORBI er et geografisk projekt, og vi betænker de nye konturer af ‘sted’, som toner frem i den tankegang. Og vi forestiller os igen og igen, hvordan jorden kan melde sig i tingene for at anspore tanken – og omvendt.

(4) Gasché, R, Geophilosophy: On Gilles Deleuze and Felix Guattari’s What is Philosophy? Chicago: Northwestern University Press. 2014.

Årets opgaver og aktiviteter:

På ORBI’s sommerskole 2025 arbejdes der videre på projekter til ombygningen af stuehuset på Vraavej 2.

Der arbejdes i tegning, 1:5 modeller og 1:1. En vigtig situation i gårdens historie genbesøges i fuld skala, og et kommende kendetegn ved ORBI bygges i 1:1.

( 1 )

Der bygges et klokketårn på stuehusets tag.

( 2 )

Beslag og hængsler til klokketårnet tænkes, tegnes og smedes.

( 3 )

En masseovn undersøges i konstruktion og kamre og mures op i modeller i skala 1:5.

( 4 )

Lergraven genåbnes for andet år i træk, og der fremstilles soltørrede lersten til masseovnen.

( 5 )

Tørreladen fra sidste sommer tjæres og færdiggøres og stenene sættes til tørre.

( 6 )

Et udvalg af tekster læses på forhånd og diskuteres i fællesskab under sommerskolen.

( 7 )

Udflugt til Friluftsmuseet Slesvig Holsten, vi besøger særudstilling “Veltempereret” med fokus på traditionel bygningskultur i relation til opvarmning af huse.

( 8 )

Filmvisning: Andrei Rublev, Tarkovsky, 1966.

“We might draw a parallel with the fatigue experienced by other senses.
We can only smell a rose for so long before the smell fades away.”

– Lisa Heschong, Thermal Delight in Architecure

Sommerskolen er støttet af Boligfonden Kuben